Noul studiu nu a cercetat însă dacă fructele şi sucul de citrice reprezentau cauza de apariţie a acestui cancer de piele, iar oamenii de ştiinţă vor avea nevoie de mai multe cercetări suplimentare pentru a confirma această asociere, au precizat autorii analizei ştiinţifice, într-un articol publicat în Journal of Clinical Oncology.
Rezultatele, provenind de la studii observaţionale care ar putea să nu reflecte întreaga populaţie americană, ar trebui să fie interpretate cu precauţie, a spus coordonatorul cercetării, Abrad Qureshi, medic la Facultatea Warren Alpert din cadrul Universităţii Brown din Rhode Island.
Abrad Qureshi a colaborat la acest studiu cu cercetătorii de la Channing Division of Network Medicine, din cadrul Brigham and Women’s Hospital din Boston.
„Melanomul malign cutanat este o formă de cancer de piele care are potenţialul de a fi mortală. Deşi au fost făcute descoperiri incredibile, recent, în tratamentul contra melanomului, prevenirea lui prin folosirea cremelor de protecţie solară şi testele împotriva cancerului de piele sunt recomandate”, a spus profesorul Qureshi.
Studiul a folosit date furnizate de o cercetare realizată pe 63.000 de femei – Nurses’ Health Study – şi date oferite de o cercetare realizată pe 41.000 de bărbaţi – Health Professionals Follow-Up Study -, efectuate de la mijlocul anilor 1980 până în 2010. La fiecare 2-4 ani, cercetătorii americani colectau date despre dietele participanţilor, iar aceştia raportau singuri toate evenimentele lor medicale, precum diagnosticarea unui melanom, confirmate prin înregistrările lor medicale oficiale.
Participanţii au răspuns unor întrebări care vizau frecvenţa cu care consumau grepfrut, portocale şi suc de grepfrut şi de portocale, iar totalul acestor patru categorii de răspunsuri a fost considerat o estimare validă pentru „consumul total de citrice”, deşi acest parametru nu a inclus consumul de alte citrice, precum lămâie galbenă şi verde.
După o monitorizare de peste 20 de ani, cercetătorii au observat 1.840 de cazuri de melanom. În comparaţie cu persoanele care consumau citrice mai puţin de două ori pe săptămână, participanţii care au consumat citrice de 2-4 ori săptămânal prezentau un risc de melanom cu 10% mai ridicat.
Riscul de melanon a crescut odată cu consumul de citrice, ajungând până la 36% în cazul persoanelor care consumau astfel de fructe, în medie, de 1,5 ori pe zi. Dintre citrice, grepfrutul pare să prezinte cea mai puternică asociere cu melanomul.
Chiar şi după luarea în calcul a altor factori de risc, precum expunerea la soare şi localizarea geografică a participanţilor, asocierea dintre citrice şi cancerul de piele a fost în continuare ridicată, a precizat profesorul Qureshi.
Citricele proaspete conţin furocumarină, o familie de compuşi fotoactivi, care pot să le facă pe anumite persoane să devină mai sensibile la soare şi să crească riscul de vătămare a celulelor de la nivelul pielii.
„Nu recomandăm modificarea consumului acestor fructe, pentru că ele sunt importante pentru sănătatea generală. Totuşi, până când vom afla mai multe lucruri despre aceste furocumarine, persoanele care consumă citrice proaspete în mod regulat ar trebui să fie extrem de atente la expunerea la soare şi, în funcţie de activităţile pe care le desfăşoară în aer liber, ar trebui să folosească cremă de protecţie solară, pălării şi articole vestimentare care protejează împotriva acţiunii dăunătoare a soarelui”, a spus coordonatorul studiului.
În Statele Unite ale Americii, sunt diagnosticate aproximativ 30 de cazuri de melanom malign cutanat la fiecare 100.000 de persoane, precizează Marianne Berwick, cercetătoare la Universitatea New Mexico din Albuquerque, autoarea unui editorial care a însoţit articolul din Journal of Clinical Oncology.
Melanomul malign cutanat ocupă locul al cincilea în topul celor mai frecvente tipuri de cancer înregistrate în Statele Unite şi locul al şaselea în topul celor mai frecvente tipuri de cancer diagnosticate pe plan mondial.
Sursa: Mediafax